Сьогодні у Рівненській обласній бібліотеці для молоді відбулася важлива зустріч з колишніми солдатами та офіцерами афганської війни «Афганістан: героїзм крізь біль та сум» до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця дата відзначається щороку 15 лютого згідно указу Президента від 11 лютого 2004 року. У цей день 1989 року відбулося остаточне виведення радянських військ з Афганістану.

До нас завітали Щербаков Володимир Володимирович, Фісюк Агафон Ананьєвич, Сульжик Віра Василівна, студентська молодь, та ансамбль викладачів-гітаристів «Resonance»  Рівненської ДМШ № 1 ім. М. В. Лисенка у складі: Анатолія Цимбалюка, Юрія Кузьмічова, Михайла Кравчука та Тараса Тимощука. Музика була вдалим обрамленням цієї зустрічі.

Плануючи захід ми поставили за мету донести молоді інформацію про трагічність  війни в Афганістані. Цю думку підкреслили і присутні у залі ветерани, адже на неї були відправлені дуже молоді хлопці, практично зі шкільних парт. Серед загальної чисельності армії кожен четвертий був українцем.

Нам було важливим, щоб наші гості мали змогу висловити спогади, думки, а також дати відповіді на поставлені питання від присутніх. Ведуча заходу модерувала спільний діалог та розповіла багато історичних деталей. Війна в Афганістані – повномасштабна збройна агресія Радянського Союзу проти суверенного Афганістану під приводом боротьби з моджахедами, у якому брали участь урядові війська Афганістану і Радянського Союзу проти повстанських груп моджахедів.

Володимир Володимирович розповів про те, що після всього пережитого зробив для себе два головних висновки: тяжкість цієї війни впала на плечі простих солдат, не треба воювати з народом, бо він непереможний, якщо вступає у боротьбу за свою країну. Усі ветерани поділилися власним досвідом та його переосмисленням у сьогоднішньому етапі їхнього життя. Дякуємо за цінний урок!

Share: