До вашої уваги добірка цікавих книжок про мови, мовознавство, лінгвістіку та українську мову від Український інститут книги. Роздивимося детальніше? 🙂

📚🍀1. Анастасія Левкова Спільна мова. Як народжуються і живуть слова
Ця книжка – весела й невимушена розмова про інструменти, якими послуговуємося щодня – про слова. Знаєте, що таке парадичка, бергонья чи оздобня? Якими словами найкраще показати свою приязнь, а якими можна ранити; що недоречно вживати в офіційній розмові та чим різниться мова різних регіонів, — у книжці зібрані чимало мовних відкриттів та порад. Курйози, каламбури, кумедні ситуації, пов’язані з недоречним використанням слів — тут описані не нудні правила, а живий мінливий процес. Авторка розповідає про мовне розмаїття так цікаво і з такою любов’ю, аж починаєш відчувати, як мова витанцьовує на твоєму язику.

📚🍀2. Деніел Еверет “Походження мови. Як ми навчилися говорити”
У всіх мов світу є бодай кілька спільних елементів, наприклад, назви речей або подій, способи поєднання звуків і слів. Утім мови мають між собою більше відмінного, ніж схожого, стверджує автор цієї книжки. Вони поступово розвинулися з окремих культур, одночасно об’єднуючи людей у тісні спільноти та пристосовуючись до їхніх потреб. Коли людина навчилася говорити? Якою була перша людська мова? Як розвивалися мови світу? Деніел Еверетт — лінгвіст, декан факультету науки та мистецтв Університету Бентлі. Автор понад 100 статей та 12 книжок з мовознавства.

📚🍀3. Тарас Береза “А як кажуть у Вас? Словник мовного розмаїття”
Словник мовного розмаїття дарує читачам яскраву палітру рідного слова. Видання доводить, що саме рідну мову вивчити майже неможливо. Словникові одиниці відкривають незнаний мовний світ, вишукану словотворчу автентику у всій її красі та синонімічній розлогості.

📚🍀4. Володимир Кулік “Мовна політика в багатомовних країнах. Закордонний досвід та його придатність для України”
У книжці Володимира Кулика йдеться про мовну політику багатомовних країн різних частин світу. Автор докладно розглядає нинішній стан та історичні витоки мовної політики сімнадцяти країн, а потім аналізує можливість запозичення певних успішних закордонних зразків в Україні. Хоча книжка спирається на великий обсяг наукової літератури, вона написана зрозумілою для нефахових читачів мовою, тому буде корисною не тільки науковцям, а й усім, хто цікавиться мовними проблемами в Україні та світі.

📚🍀5. Бенні Льюїс “Вільно за 3 місяці. Як заговорити будь-якою мовою незалежно від віку та місцезнаходження”
Бенні Льюїс, відомий поліглот, блогер, мандрівник, дає практичні поради щодо вивчення різних мов. У книжці наведено найефективніші методики і способи запам’ятовування нових слів, нові мовні техніки, а також дієві підказки і списки корисних безкоштовних інтернет-ресурсів. За допомогою цієї книжки читачі будь-якого віку і досвіду легко і швидко опанують будь-яку мову.

📚🍀6. Лариса Масенко “Конфлікт мов та ідентичностей у пострадянській Україні”
Книжка містить серію есеїв, оприлюднених на сайті «Радіо Свобода» у 2016-2020 роках. Більшість публікацій стосуються сфери мовної політики і відтворюють історію боротьби громадянського суспільства та патріотичної державницької частини депутатського корпусу восьмого скликання у Верховній Раді з провідниками «русского мира» за утвердження державного статусу української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Особливу увагу приділено висвітленню дезінформації, брехні й маніпулятивних пропагандивних технологій, які використовують Росія і «п’ята колона» у боротьбі за збереження в Україні російськомовних середовищ як потенційного плацдарму для подальшого загарбання українських територій.

Читайте з молодіжною бібліотекою, Київська, 18 🙂