Жовтень вже завітав до нас. Подимося ж, які цікаві дати, свята та річниці у цьому місяці?

🍁 1 жовтня – Міжнародний день музики. Ініціатором запровадження свята став лорд Ієгуді Менухін – всесвітньо відомий скрипаль і диригент. Вперше свято було організовано Міжнародною музичною радою при ЮНЕСКО 1 жовтня 1975 року відповідно до резолюції, прийнятої 1973 року на 15-й Генеральній Асамблеї в Лозанні.

🍁9 жовтня відзначаємо День художника України. Свято було затверджено Указом Президента в 1998 році. Ініціатором святкування стала Спілка художників України. А 25 жовтня світ відзначає Міжнародний день художника. Метою є підтримка представників мистецтва та нагадування про його роль у культурному розвитку людини.

🍁 14 жовтня – 80-річчя створення УПА. На Поліссі в 1942 р. утворилися перші збройні відділи, що дали початок Української Повстанської Армії (Постанова Української Головної Визвольної Ради 1942 р. Українська повстанська армія (УПА) – військово-політичне формування, що діяло на території України в 1942–1956 роках. Метою створення УПА було об’єднання розрізнених збройних груп націоналістів під керівництвом ОУН(б).

🍁 24 жовтня припадає Міжнародний день шкільних бібліотек. Бібліотеки шкіл мають власне свято, яке відзначається щорічно в четвертий понеділок жовтня. 1999 р. ЮНЕСКО заснувала Міжнародний день шкільних бібліотек. 2005 р. Міжнародна асоціація шкільних бібліотек визнала свято на офіційному рівні. Найдавнішу історію в Україні має Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка. Вона була відкрита в 1608 році як бібліотека при школі Єзуїтського колегіуму. Відомо, що до її читачів належав майбутній гетьман Богдан Хмельницький. Більше дізнавайтеся у нашому “Українському календарі”. 🙂