▪️ «Хроніка революції, війни та реваншу», автор – Валерій Прозапас
Ця хроніка велася сім років. Вона описує події, безпосереднім учасником яких був автор із зими 2014-го та Майдану, через війну та етапи розвитку української держави — до олігархічного консенсусу та наступу реваншу, що прийшов услід за ним у 2019-2020 роках. Наша пам’ять — це наша зброя, і єдиний шанс припинити десятками (а то й сотнями) років робити одні й ті самі помилки. Ця «Хроніка» для тих, хто це усвідомлює.

▪️ «Лінія розмежування», автор – Микола Литвин
Документальна розповідь про новітній етап історії нашої країни, пов’язаний із питаннями оборони й безпеки. Спираючись на багатий досвід і глибоке розуміння сучасного характеру військових конфліктів, тактики, оперативного мистецтва, стратегії, а також воєнної політики й воєнного будівництва, сутності процесів розбудови держави, автор висвітлює концептуальні підходи до розвитку внутрішньої й зовнішньої безпеки, специфічних питань прикордонної політики й діяльності прикордонного відомства. Ґрунтуючись на документах.

▪️ «58-ма. Невилучене», автори – Олена Рачова, Ганна Артем’єва
Герої цієї книжки — люди, які пройшли крізь ГУЛАГ. Частину їх було засуджено за політичною 58-ю статтею («Антирадянська агітація»), решта — охороняли їх у таборах. Під цією обкладинкою ці люди вперше разом — одне покоління, розділене колючим дротом, яке досі не відчуває одне одного.Усім нашим героям — від вісімдесяти до ста років, але розповідають вони про свою юність. Тому й книжка ця — не про страждання і страхіття таборів. Вона про покоління наших дідусів і бабусь, про їхні цінності, ідеалі та відносини з владою. Про кохання, дружбу й взаємодопомогу там, де все спрямоване на знищення. Про ненормальне, часто нестерпне, але все ж таки справжнє життя.

▪️ «Нескорені. Книга 2», автор – Валентина Розуменко
Друга книжка “Нескорені” продовжує серію документальних свідчень про жорстокі реалії і трагічні наслідки російської агресії, що спричинила кровопролитну війну, приклади жертовності і героїзму захисників України, які пройшли крізь пекельне горнило Дебальцевого, Іловайська, Донецького аеропорту, Степанівки, Світлодарської дуги та інших “гарячих” точок, біль непоправних втрат і спасенні епізоди в житті тих, хто дочекався визволення з полону, переміг у боротьбі за виживання після важкого, часом невиліковного поранення, зустрів на передовій свою

▪️ «Переддень життя», автор – Леся Шиденко
Випадкова зустріч на реабілітації у 2018 році з переселенкою з Донецька, дружиною співробітника Служби безпеки України, стала знаковою для написання цієї книги. Жінка, почувши про мої наміри написати роман, тихо промовила: “Я прочитала вже багато книг про цю війну — мені болить. Вони захопливі, іноді безжальні й тяжкі психологічно. Їх пишуть переважно чоловіки, й не вистачає саме жіночого погляду. Пообіцяйте, що ви напишете її саме заради нас, тих, хто покидав Донецьк за дві години з валізою літнього одягу та з надією повернутись, яка так і не справдилась. Заради тих співробітників, хто розділяв поспіхом сім’ю надвоє, сподіваючись, що хоч хтось залишиться живим, не знаючи напевне, чи перетне сьогодні той клятий блокпост їхній “службовий” автомобіль… В ім’я тих співробітників, хто не зрадив нас, залишаючись під прикриттям у Донецьку й Луганську… Хто не повернувся із завдання, про яке ніхто ніколи не дізнається… Покажіть не війну, а саме життя людей, заради пам’яті про них…”.