У рамках Школи майстерності «Бібліопрофі» у МП «НОТА» на базі Рівненської обласної бібліотеки для молоді відбулася лекція  еко-захисниці та громадської активістки – Оксани Майбороди про сортування сміття.

Вона розповіла про напрацювання у ініціативі «Дорожня карта поводження з відходами «Рівненська громада без сміття 2030». Ми поговорили про статистику, зокрема кількість сміття у громаді та поточну ситуацію навколо цієї болючої проблеми. Пані Оксана розповіла про європейський досвід та типи економік: циркулярну і лінійну, проблеми влаштування сміттєвих полігонів в Україні, механізми держави, які необхідні для того, щоб була створена система (національні стратегія, національний план, регіональний і місцевий план). На жаль, через війну багато процесів зупинилися або сповільнилися.

Також  обговорили 5 важливих принципів «zero waste» (нуль відходів): відмовся, скороти, використовуй повторно, здай на переробку, компостуй.  У рамках ініціативи з’явилася і сортувальна станція у бібліотеці. З нею зможуть працювати працівники та відвідувачі книгозбірні, щоб краще розібратися з питанням поводження з відходами на власному побутовому рівні та заохочувати інших робити це. Адже варто лише почати, кожен із нас може робити майбутнє громади і країни краще! Дякуємо за цікаву та актуальну інформацію!