У нашій улюбленій бібліотеці відбулася цікавезна презентація унікальної авторки поезій, засновниці і керівниці мистецького проєкту “Літературні забави”, тренерки з м’яких навичок у GoiTeens, менторки у Школі тренерів 2.0, тьюторки з емоційного інтелекту у КМДШ.Освіта для творців світу; методологині навчальних програм та розробниці онлайн курсів у Асоціації інноваційної та цифрової освіти  –  ІнгіГерди ( Ірини Рудики) її дебютної книги “Смачненька абетка”- подарункового, ексклюзивного видання, яке знайомить дітей та дорослих з ” Рутенією” – декоративним давнім українським шрифтом, який популяризує українську естетику та самобутність. 


Книга – перша  в Україні, виконана таким шрифтом. Розробником “Рутенії” є лауреат Шевченківської премії, видатний художник-графік Василь Чебаник, він і створив надпис для обкладинки книги. Кожна літера абетки містить ім’я дитини та смачний напій чи страву їй у риму. Крім того, цікавезний шрифт стимулює фантазію діток, покращує їх асоціативний ряд ( наприклад, літера “щ” нагадує тризуб ). Книгу можна як розглядати, так і читати перед сном. 


Ілюстрації виконані восковими олівцями Валерією Сиротюк у її авторському стилі. Пані Ірина популяризує українські традиції та рідну мову не лише на теренах України, але і за кордоном. Автор розповідала гостям та пошановувачам її творчості про непросту  історію створення збірки, незвичайні реакції видавництв на її видання та підвищений читацький попит зараз. Діти із задоволенням розглядали ілюстрації та красиві літери збірки, читали, а дорослі дізналися про цікавий шрифт ” Рутенію” , його давні історичні корені та отримали масу позитивних емоцій від спілкування з ІнгіГердою. Більшість присутніх виявили бажання придбати неординарно круту  збірку та кишеньковий її варіант – картки. 
Як любить говорити автор: ” Ти українець і класний не тоді, коли твої предки розмовляли українською, а тоді, коли твої діти розмовляють українською, коли вдома звучить українська”.  Будьмо розумними, історично підкутими і розмовляймо рідною українською! Це було круто! Дуже рекомендуємо автора.