Міртала Пилипенко-Кардиналовська – українська мисткиня, яка з 1947 року живе і працює в США.
у 2010 році за вагомий внесок у збереження та збагачення історико-культурної спадщини, активну діяльність у справі повернення культурних цінностей в Україну М. Пилипенко-Кардиналовську було відзначено державною нагородою України – орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.
15 робіт Міртали з бронзи та полімеру було подаровано Україні та передано з Нью-Йоркської галереї до музею історії Острозької академії.
У 2020 р. на території нового корпусу Острозької академії встановили шість збільшених у розмірі скульптур Міртали. Над виготовленням копій працював скульптор з Києва, який попросив не називати його імені.
Серед цих скульптур є унікальна за своїм змістом робота «Україна-Фенікс-Лелека”. У 1998 році ця робота була подана Мірталою до участі в конкурсі на найкращий монумент Незалежності в Києві, але, на жаль, не здобула перемоги. Хоч за своєю ідеєю чи не найкраще втілює український національний, незламний дух та свободу, адже лелека – традиційний символ України. Перерване коло навкруги ніби символізує визволення Ук¬раїни, що відроджується і постає як Фенікс із попелу.