Сьогодні разом зі студентською молоддю ВПУ 1 спілкувалися на тему “Головні принципи безбар’єрної мови”. Бібліотекарка пояснила, що безбар’єрна мова – це мова у якій відсутні слова та фрази, що демонструють упереджене, зневажливе, стереотипне або відчужене ставлення до певних людей чи груп осіб. Студенти дізналися, що це мова, яка не відчужує людей з інвалідністю – навмисне або ненавмисне. Її основний принцип можна сформулювати однією фразою: поважати гідність іншої людини.

Дізнавалися, які ж фрази чи слова вживати не варто. А також, які варіанти є коректними та загальноприйнятними. Наприклад, потрібно говорити “людина (особа) з інвалідністю”. Не варто казати “інвалід”, “людина з обмеженими можливостями”, “каліка”, “людина з нюансами”, “неповносправна людина” тощо. Слово “пенсіонер” доречно вживати тільки у контексті, а “бабуся” та “дідусь”, коли треба вказати родинні зв’язки. Натомість вживати “літні люди”, “люди третього віку”. 

Молодь не тільки дізналася корисну інформацію, але і потренувалися на засвоєння отриманих знань. Дякуємо усім за увагу та активність!