У Національній бібліотеці Австрії стартував проект «Українська книжкова поличка» під патронатом першої леді України Олени Зеленської. Його реалізують Міністерство закордонних справ, Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут книги.
Проект був запланований ще до початку російської агресії та передбачав поширення української літератури в оригіналі та перекладах у провідних бібліотеках світу. Це розвивало б культурні зв’язки між країнами та популяризувало українську літературу у світі.
Під час зустрічі Посла України в Республіці Австрія Василя Химинця з директоркою Національної бібліотеки Австрії Йоганною Рахінгер було досягнуто домовленості про розвиток та розширення українського сегмента закладу: бібліотека готова співпрацювати з українськими видавництвами та закуповувати в них книжки.
Цікаво й те, що відповідно до опитування «Дослідження доступності української книги за кордоном», проведеного дослідницькою агенцією InfoSapiens на замовлення УІК, у якому взяли участь майже 200 бібліотек Польщі, Німеччини та США, 74% їхніх книгозбірень мають українську книгу.

Більше того, третина або й половина бібліотек цих країн мають у наявності нові українські книжки, видані за 2019-2021 роки. Зокрема йдеться про 46% бібліотек Польщі, 35% бібліотек Німеччини та 38% найбільших бібліотек Сполучених Штатів Америки.