👉📚 «Крути. Січень 1918 року» (упорядник Ярослав Гаврилюка)
За словами авторів, «Крути. Січень 1918 року» – найповніша на сьогодні збірка документів, матеріалів, досліджень про легендарну подію в історії Української революції 1917-1921 років.

👉📚 «Героїка трагедії Крут» (упоряд. В. Сергійчук)
У спогадах учасників бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни.

👉📚 «Українська революція 1917-1921 рр.: Подвиг героїв Крут»
У книзі зібрано матеріали наукових читань “Українська революція 1917-1921 рр.: Подвиг Героїв Крут Подвиг героїв Крут”, що відбувалися у м. Ніжин 2008 року.

👉📚 «Крути. Збірка у пам’ять героїв Крут» (упорядники Осип і Надія Зінкевичі)
29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Цей бій отримав величезне символічне значення – і саме його намагалися розкрити упорядники цієї книги. До збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 100-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали.

👉📚 «Бій під Крутами» (Юрій Сорока)
9 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. Цей бій набув особливого значення у свідомості багатьох завдяки героїзму української молоді.

👉📚 «Крути. 29 січня 1918 року» (Микола Куць)
Уперше до цієї теми поет звертається у «Пісні полеглих під Крутами студентів», яку публікує у збірці «Каяття» (2000). Але його не покидає відчуття невдоволеності. Він знову і знову повертається до цієї події, вивчає факти, в результаті чого у 2004 році з’являється збірка «Крути». Микола Куць називає її художній твором, що дозволяє дещо відхилитися від тих чи інших історичних подій та зберегти свій авторський погляд. До збірки увійшли поема «Аскольдова могила» про героїчну загибель юнаків у бою під Крутами, дві добірки поезій, об’єднаних загальною темою осінніх мотивів та деякі переклади.

👉📚«Крутянська подія» Володимир Зарицький
На основі спогадів очевидців подій, учасників крутянського бою читачі зможуть дізнатися, як насправді відбувалися події під Крутами, відтворити реальний образ того героїчного, безприкладного в історії бою.